Dit zijn volgens de redacteuren en medewerkers van NRC de tien beste boeken van 2014

fictie

1. Kees ’t Hart: Teatro Olimpico
Deze roman, over twee theatermakers die in het legendarisch Teatro Olimpico in Vicenza een voorstelling mogen maken, is het geestigste boek van het jaar. En dús gaat het echt ergens over.

2. Roger Martin du Gard: De Thibaults
Eindelijk werd het familie-epos Les Thibaults van Roger Martin du Gard vertaald, geschreven door de Franse ‘achterneef’ van Tolstoj. Beiden schreven pageturners met grote psychologische diepgang, over tirannieke vaders, liefde, verzet, afscheid, dood, en meer. De Thibaults is het eerste deel van een magnifiek familie-epos waarin het Europa tussen 1904 en 1929 wordt gefileerd.

3. Ian McEwan: De kinderwet
Tijdens een etentje met rechters hoorde de Britse schrijver Ian McEwan zo veel interessante verhalen dat hij een roman schreef over een juridisch-moreel dilemma: een kind dat geen medische hulp wil. McEwan is in deze roman groots als stilist en plotbedenker, maar ook als moreel baken. Dat blijkt uit deze botsing tussen recht, geloof, gezag en menselijkheid.

4. Phil Klay: Oorlogsverhalen
In twaalf verhalen schetst Klay, telkens vanuit een ander perspectief, een beeld van de dagelijkse gruwel in Irak nadat het land, met leugens gerechtvaardigd, werd binnengevallen. Het zijn twaalf fenomenale en bitter stemmende verhalen over de Amerikaanse aanwezigheid in Irak en de gevolgen, ook voor de Yankee-soldaten.

5. Gustaaf Peek: Godin, held
Roman over de liefde tussen hoofdpersonen Tessa en Marius die opvalt door vele schitterende scenes en elegante compositie. Je zou de roman zo maar voor een liefdesroman kunnen aanzien. Tessa en Marius lijken elkaar alles te geven, en toch gaat hun verhaal over een tekort.

non-fictie

6. Sean McMeekin: July 1914. Countdown to war
In dit gedetailleerde verslag van de Europese crisis in juli 1914 gaat McMeekin een stap verder dan Christopher Clark en wijst hij Rusland ondubbelzinnig aan als de hoofdschuldige voor WO I.

7. Thomas Piketty: Kapitaal in de 21ste eeuw -
De Franse econoom die kwam met de eenvoudige formule: ‘Zolang het rendement op vermogen (r) hoger is dan economische groei (g) en vermogen (zeer) ongelijk is verdeeld, moeten we ervan uitgaan dat de ongelijkheid toe zal nemen.’ Methodologisch niet vernieuwend, maar politiek onontkoombaar: heeft economische ongelijkheid weer op de agenda gezet.

8. Svetlana Alexijevitsj: Het einde van de rode mens
Epos over Rusland in de 20ste eeuw aan de hand van individuele getuigenissen. Een magnifiek en overweldigend boek waarin je nog meer teleurgestelde mensen tegenkomt, wier leven na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie alleen maar verder is ontwricht. Je kunt niet om dit boek heen als je Poetin en zijn 140 miljoen onderdanen wilt begrijpen. Want nergens is de geschiedenis in de twintigste eeuw zo bloedig tekeer gegaan als op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie.

9. Neil MacGregor: Germany
In Germany beschrijft MacGregor 600 jaar Duitsland in dertig rijk geïllustreerde en briljante essays. De onderwerpen variëren van worst, bier en porselein tot schrijvers, schilders en politici als Goethe, Dürer en Bismarck. Meestal begint MacGregor met een voorwerp, kunstwerk of gebouw om vervolgens op een persoonlijke wijze een aspect van Duitsland te behandelen.

10.  Naomi Klein: No time. Verander nu, voor het klimaat alles verandert
In het nieuwe boek van Naomi Klein gaat het klimaatdebat geruisloos over in de kapitalismekritiek waar de Canadese al eerder naam mee maakte.

   
site van H.C.J. van de Wiel, docent Nederlands, bijgewerkt op donderdag 28 maart 2024
klik om de geselecteerde tekst te horen door GSpeech