Dit zijn volgens de redacteuren en medewerkers van NRC de dertien beste romans van 2013

1. Joost de Vries: De republiek
“Briljanter nog dan zijn mulischiaanse debuut is De Vries’ hermansiaanse tweede roman, waarin een hoofdrol is weggelegd voor de op Slavoj Zizek geënte maffe professor in Hitlerstudies, Josip Brik.” (Elsbeth Etty)

2. Isaac Babel: Verhalen
“Elke avond voor het slapengaan een klap voor je kop van een geweldig bruusk verhaal van Isaac Babel. Onrustige dromen verzekerd. (En daarna door met de eindelijk als een echte Rus gedundrukte Simon Carmiggelt).”(Arjen Fortuin)

3. Stefan Hertmans: Oorlog en terpentijn
“Vermomd als het zoveelste boek over de Eerste Wereldoorlog is de doorbraakroman van Hertmans een essayistisch kunststukje, waarin de schilderkunst eigenlijk belangrijker is dan de loopgraven.” (Arjen Fortuin)

4. Arnon Grunberg: Apocalyps
“Ook hier blijkt dat je idealen maar beter kunt vermijden. Ze kunnen zelfs dodelijk zijn, ook al ben je een bacteriënknuffelaar.” (Toef Jaeger)

5. Amos Oz: Onder vrienden
“Acht aangrijpende verhalen over de dolende en vooral eenzame leden van een fictieve kibboets in de prille staat Israël van de jaren vijftig. Hier toont Oz zich op zijn intiemst en best.” (Michel Krielaars)

6. Michaïl Sjisjkin: Onvoltooide liefdesbrieven
“Grote Russische postmoderne roman waarin het mysterie van de Russische Ziel, bij mannen en vrouwen, in heden en verleden, in oorlog en vrede, in het tsarenrijk en in de Sovjet-Unie, op briljante en onnavolgbare wijze uit de doeken wordt gedaan.”(Michel Krielaars)

7. James Salter: Alles wat is
“Een klein wonder: een auteur die op zijn 88e zijn meesterwerk publiceert. In een overweldigend, beeldend proza beschrijft Salter een leven dat beheerst wordt door passies, voor boeken maar vooral voor vrouwen.” (Jan Donkers)

8. Philipp Meyer: De zoon
“Zeer ambitieuze familiesaga over zeven generaties van de Texaanse familie McCullough. Wreedheid en hebzucht worden volop geëtaleerd, voor romantiek op de prairie is nauwelijks plaats.” (Jan Donkers)

9. John Williams: Butcher’s Crossing
“Vijf jaar voor Stoner blijkt Williams een nóg betere roman te hebben geschreven, de meeslepende western Butcher’s Crossing.” (Rob van Essen)

10. Karl Ove Knausgard: Nacht. Mijn strijd 4
“Opnieuw een meeslepende roman van dit Noorse fenomeen over de ramspoed die een jonge, gepassioneerde schrijver bedreigt.” (Kester Freriks)

11. Jesús Carrasco: De vlucht
“Verpletterend romandebuut waarin de harde wet van een verdroogd land ternauwernood ruimte laat voor verlossing.” (Ger Groot)

12. Dave Eggers: De Cirkel
“Geen perfect boek, zoals 1984 dat ook niet was; maar je kunt hier niet omheen – als je jong bent, of als je wat anders bent.” (Thomas de Veen)

13. Tom Lanoye: Gelukkige slaven
“Thuis over de wereld reizen met twee mislukte avonturiers en dan tegen ‘de wreedheid van het heden’ aanlopen.” (Marianne Vermeijden)

   
site van H.C.J. van de Wiel, docent Nederlands, bijgewerkt op vrijdag 29 maart 2024
klik om de geselecteerde tekst te horen door GSpeech