Vieze stofjes in een sigaret zoals teer, nicotine en koolmonoxide

Klik op "Nakijken" om je antwoorden te laten controleren.
Als een antwoord goed is, wordt het vet afgedrukt.
Vul achter elk verwijswoord het woord in, waarnaar het verwijswoord verwijst. Verwijst het naar een woordgroep of zin, vul dan het eerste en laatste woord daarvan in.

De teer die op de daken ligt zit ook op de longblaasjes. Nou lekker dan. Iedereen met een beetje verstand kan bedenken, dat het branden van tabak en papier en dit vervolgens inademen over de longen niet bepaald zorgt voor meer vitamine C, antioxidanten of een gezonder lichaam. Wat zit er dan wel allemaal in een sigaret en wat doet dit met je? Een kleine opsomming is wellicht confronterend, maar misschien helpt het de poging-tot-stoppen-wagende-roker wanneer hij of zij deze lijst in het hoofd prent.

Nicotine
Het verslavende bestanddeel van de sigaret dat ervoor zorgt dat je al vrij snel na de eerste sigaretten behoefte hebt aan meer, meer, en nog meer. Totdat je op een ochtend opstaat en de eerste gedachte die je bewust hebt dwaalt af naar een overheerlijke, rokende sigaret. Nicotine regelt dus je verslaving... en oh ja: het maakt ook de bloedvaten een beetje kapot en vernauwd de bloedvaten, je weet wel, die handige dingen waar je bloed doorheen moet stromen.

Teer
Op internetencyclopedie Wikipedia staat teer als volgt beschreven: “Een donkere, stroperige of kleverige taaie substantie met een karakteristieke geur”. Het klinkt bijna mooi, maar in werkelijkheid is het gewoon gitzwart teer, die in blikken bij de doe-het-zelf-winkel te koop is en die zo vies ruikt, wanneer er ergens mee gewerkt wordt. Dit goedje komt dus op de longen terecht na inhalatie van een heerlijk trekje. In de longen bevinden zich trilhaartjes en deze haartjes zouden ervoor moeten zorgen dat vuil en slijm op een juiste manier worden weggewerkt. Teer plakt deze haartjes echter aan elkaar, waardoor dit allemaal niet meer goed werkt en de roker benauwder wordt. Hoe meer sigaretten, hoe meer teer, hoe minder goed werkende haartjes, hoe minder lucht.

Koolmonoxide
Dat stofje waarvoor we de afgelopen jaren massaal een melder in huis hebben gehaald. Levensgevaarlijk, denken wij dan, want het vrijkomen van een grote hoeveelheid is vrijwel altijd dodelijk. In kleine mate tegelijk is het minder dodelijk, maar goed is anders. Koolstofmonoxide zorgt voor minder zuurstofopname in je bloed. Koolmonoxide tast ook de conditie aan.

Naast deze bekende stoffen zijn er nog een kleine 599 giftige stoffen in de sigaret. Niet omdat deze er van nature in zitten, maar omdat deze aan de sigaret worden toegevoegd door de oh zo fijne sigarettenfabrikant. Dit gebeurt enkel en alleen maar, zodat de roker niet proeft hoe bitter en smerig de tabak daadwerkelijk smaakt en om ons nog verslaafder te maken. Een kleine opsomming van de minder bekende bestanddelen:

Arsenicum: Hier wordt ook ongedierte mee bestreden
Ammoniak: Om de spiegels mee schoon te maken of ook bekend als een bestanddeel van urine
Aceton: Ook handig wanneer je je nagellak eraf wil halen.

De lijst gaat door en door. Conclusie: Wat krijgen we binnen wanneer we een sigaret opsteken? Een heleboel chemische rotzooi, dankzij de fabrikant die ons graag verslaafd houdt.

Naar: www.eenrookvrijleven.nl